Olin aikaisemmin töissä pääkaupunkiseudulla ja siellä oli palvelualoilla valtava työvoimapula. Mulla oli tosi usein käynnissä rekrytointeja, mutta halukkaita näihin paikkoihin ei meinannut millään löytyä. Vaikka hain ihan vakituisiin työsuhteisiin niin välillä hakijoita oli vain kolme eikä ketään sellaista, jonka olisi voinut palkata. Nykyään taas työskentelen keskisuuressa eteläsuomen kaupungissa ja laitoin tällä viikolla käyntiin siellä ensimmäiset rekryni. Avoimista paikoista ilmoitettiin vain TE-keskuksen sivuilla. Parin päivän aikana mulla oli hakemuksia yhteensä noin sata ja sähköposti sekä puhelin ihan tukossa. Niinpä mun oli pakko muutaman päivän jälkeen ilmoittaa sinne TE-keskukseen, että haut täytyy ottaa pois, en yksinkertaisesti pysty käsittelemään enempää hakemuksia. Mutta miten sitten alkaa perata tuollaista määrää hakemuksia? Täytyy sanoa, että tässä tapauksessa sillä oli merkitystä, millaisen hakemuksen hakija oli kirjoittanut ja miten hän ilmaisi asiansa. En edes vaivautunut lukemaan ylipitkiä hakemuksia, joissa oli selvitetty koko elämäntarina. Puutteellisia hakemuksia oli myös paljon eli niistä puuttui CV tai muuten tarkat henkilötiedot, koulutustiedot tai työkokemustiedot. Paljon oli myös sellaisia hakemuksia, joissa oli kirjoitusvirheitä, huonoja sanamuotoja tai vastaavaa. Ja valitettavasti nämäkin kaikki karsiutuivat heti pois. Eli kannattaa mun mielestä oikeasti panostaa siihen työhakemukseen ja kirjoittaa se huolella.

No haastattelut ovatkin sitten ihan oma lukunsa. Ymmärrän toki, että osa työnhakijoista on kovin nuoria, mutta silti kannattaisi vähän etukäteen miettiä omia vastauksiaan. Ihan perustyöhaastatteluissa kun nyt yleensa aina kysytään suht samoja kysymyksiä, omia hyvä puolia tai missä pitäisi vielä kehittyä jne.. Eikä mun mielestä asiakaspalvelutyöhön haettaessa kannata kertoa, että parannettavaa olisi vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa ja palvelutilanteissa :)

Summa summarum kaikille työnhakijoille: tee hakemus huolella ja panosta sen siistiin ulkoasuun, älä tee kirjoitusvirheitä ja valitse sanamuodot huolella. Mieti myös haastattelutilannetta hiukan etukäteen ja valmistaudu yleisimmin työhaastatteluissa esitettäviin kysymyksiin. Ja ole iloinen ja reipas oma itsesi :) Näin myös haastattelija viihtyy haastattelutilanteessa eikä koe aikansa menneen hukkaan.