Olen tässä seurannut työntekijöitäni eri toimipisteissä ja täytyy sanoa, että harvalla heistä on oikeanlaista asiakaspalveluasennetta. Jostain syystä vaan suomalaisilla ei ole sitä luonnostaan, ainakaan suurimmalla osalla. Asiakkaat kyllä arvostavat oikeaa ystävällisyyttä ja kiinnostusta asiakkaista. Se ei saa myöskään olla teennäistä, sekin huomataan. Jostain syystä oma työ (ja samalla se asiakaspalvelu) liian rutiiniksi, eikä sitä edes välttämättä huomaa omia tapojaan. Kerran väittelin yhden pitkään talossa olleen työntekijän kanssa, kun hän väitti, että suosittelee aina asiakkaalle nimeltä tuotteita. Meillä oli suoritettu ulkopuolisen tahon puolelta toiminnan tarkkailua ja raportissa luki tämän kyseisen työntekijän nimi ja lisäksi se, että mitään lisämyyntiä tai suosittelua ei ollut palvelutapahtuman aikana tapahtunut. Kenties tässä oli kysymyksessä juuri se, että työntekijä itse uskoi niin vahvasti toimivansa tietyllä tavalla, että hän ei edes huomannut, että ei toiminutkaan. Kummallinen juttu!

Edellinen huomioiden mielelestäni riittävä työnkierto on tämänkin ongelman ratkaisemiseksi välttämätöntä. Näin työntekijä ei voi enää tuudittautua omalle mukavuusalueelleen ja tulee näin tietoisemmaksi omasta toiminnastaan. Uudessa ympäristössä joutuu kiinnittämään enemmän huomioita omaan toimintaansa ja yrittämäänkin enemmän. Tätä periaatetta olen noudattanut myös nykyisessä työssäni ja liikutellut kauan samassa toimipisteessä olleita työntekijöitä paikasta toiseen. Vaikein tapaus oli 30 vuotta samassa työpisteessä ja tehtävässä ollut työntekijä, jonka sitten siirsin toiseen toimipisteeseen. Tilanne meni hetkittäin todella vaikeaksi ja työntekijä jopa uhkaili itsensä satuttamisella. Nyt tilanne on kuitenkin onneksi rauhoittunut. Siinä vaadittiin päättäväisyyttä, suunnitelmallisuutta, pitkää pinnaa, aikaa ja muutama helpottava välivaihe. Loppu hyvin, kaikki hyvin!

Joskus aikanaan kun olen valmistunut opinnoistani ja lähtenyt työelämään, minulle on jäänyt mieleeni erään opettajan antama neuvo: 3-5 vuotta samassa työpaikassa on sopiva aika. Tätä olen kyllä hyvin pitkälti noudattanutkin ja omalla kohdallani se on kyllä toiminut. Mieli pysyy virkeänä ja oppii paljon uusia asioita ja kun sitten tuo 5 vuotta tulee täyteen, niin alkaa kyllä olla aina sellainen fiilis, että minulla ei ole tällä paikalle enää oikein mitään annettavaa.